Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de eerste 11 goedgekeurde projecten van 2020

Filter items
Nieuws
1 maart 2020

'Slimme innovatie'

Voorrang geven aan brandweervoertuigen. Satellietbeelden gebruiken voor het dagelijks beheer van de bruggen in Vlaanderen. Het zijn 2 voorbeelden van 11 projecten die zijn geselecteerd in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits maakt voor deze projecten 5 miljoen euro vrij.

“Niet alleen de bedrijven, maar ook de overheid kiest voor innovatie om tot een betere dienstverlening te komen”, zegt minister Crevits.

Mobiliteitsprojecten

In het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) werden uit 20 voorstellen 11 projecten geselecteerd. Opvallend is het sterke aandeel aan mobiliteitsprojecten van zowel de stad Antwerpen als vanuit het departement en de agentschappen van het domein Mobiliteit en Openbare Werken.

Zo is er het project ‘Fast Forward’ dat prioritaire voertuigen (van de brandweer) vlotter door het verkeer wil laten rijden en groen geven aan verkeerslichten zodat er minder risico’s zijn op aanrijdingen en de doorstroming van de bussen van De Lijn wil verbeteren.

De stad Antwerpen wil een platform opzetten dat gegevens verzamelt en opvolgt en burgers en bedrijven aanspoort om hun mobiliteitsgedrag duurzaam te wijzigen.

Een ander project wil nagaan of radar satellietbeelden ingezet kunnen worden in het dagelijks beheer van bruggen en het sneller detecteren van problemen die mogelijk een risico vormen. Er wordt ook onderzocht of er met behulp van artificiële intelligentie waarschuwingen kunnen worden gegeven over de preventieve noodzaak aan onderhoud van sluizen. Als proefproject wordt de sluis van Evergem voorgesteld.

Andere projecten willen dan weer:

 • de mogelijkheden exploreren voor het automatisch opmeten en in beeld brengen van de toegankelijkheid van gebouwen;
 • artificiële intelligentie inzetten om o.a. sneller energiebesparingspotentieel te detecteren bij overheidsgebouwen;
 • een klimaat-neutrale stal voor pluimvee-onderzoek

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Vanuit de Vlaamse overheid moedigen we bedrijven aan om te innoveren. Maar als overheid moeten we dat ook doen. Daarvoor dient PIO. Het programma spoort aan om vanuit de Vlaamse overheid producten of diensten aan te kopen die nieuw zijn op de markt en nog verder onderzoek vereisen. De geselecteerde projecten kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit, veiligheid en een efficiënter beheer van bruggen en sluizen.”

Zelf een innovatief idee?

Loop je als organisatie van de Vlaamse publieke sector zelf met innovatieve ideeën rond? Dien dan je project in bij PIO.

De eerstvolgende deadline is 14 mei. Later dit jaar volgt dan nog een tweede indienmoment.

>> Alle info over de oproep vind je hier

Voorbeeld

Europa noemde het “Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten” eerder al een voorbeeld voor andere regio’s en federale overheid (zie hier)

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 70 innovatieve overheidsopdrachten die na vijf oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd.

>> De volledige lijst vind je hier

>> Alle info over de volgende oproep vind je hier

Overzicht 11 geselecteerde projecten

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
02 553 42 87

Meer nieuws

 • Annulering infosessies

  13 maart 2020

  Op 24, 26 en 31 maart hadden we infosessies gepland om toelichting te geven bij de oproep voor voorstellen. We hebben beslist deze niet te laten doorgaan, gelet op de Corona-maatregelen. We willen u natuurlijk graag zo goed mogelijk informeren en ondersteunen bij de voorbereiding van uw aanvraag. Daarom bieden we u de mogelijkheid om een individueel gesprek aan te vragen.

 • Potentieelstudie kleine en middelgrote wind beschikbaar

  11 maart 2020

  De potentieelstudie voor kleine en middelgrote wind in Vlaanderen die we samen met VEB hebben laten uitvoeren door Witteveen+Bos is beschikbaar. 

 • Neem deel aan de nieuwe oproep Innovatieve Overheidsopdrachten

  Neem deel aan de nieuwe oproep Innovatieve Overheidsopdrachten

  5 maart 2020

  Vandaag lanceren we de nieuwe oproep voor projectvoorstellen van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Met PIO bieden we je de kans om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen of aan te kopen voor de problemen en/of uitdagingen die zich in jouw publieke organisatie stellen. Om iedereen de kans te geven kennis te maken met de PIO-oproep organiseren we binnenkort infosessies in Brussel, Genk en Kortrijk.

 • Kom naar een van onze infosessies

  Alles weten over het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)? Kom naar een van onze infosessies

  5 maart 2020

  Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) organiseren we binnenkort infosessies in Brussel, Genk en Kortrijk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen we je duidelijk maken hoe je tot een succesvol projectvoorstel komt en wat je van ons mag verwachten.

 • Schriftelijke marktconsultatie 'Digitale Mechelenbon'

  20 februari 2020 tot 11 maart 2020

  Voor het project ‘Digitale Mechelenbon’ zijn we op zoek naar aanbieders van digitale betaalsystemen, aankoopkaarten of -bonnen en digitale chequesystemen om deel te nemen aan een schriftelijke marktconsultatie. We denken aan bedrijven die ervaring hebben met het realiseren van een digitaal cheque- of bonnenverkoopkanaal via een webshop. Anderzijds denken we ook aan lokale besturen die geïnteresseerd zijn in ons project en/of die hun ervaring met Mechelen willen delen.

  Deelnemen kan tot en met woensdag 11 maart 2020. Gelieve hier door te klikken om de online vragenlijst voor bedrijven te ontdekken.