Marktconsultatie "Consumenten begeleiden naar lokale voeding"

Filter items
Evenement
vrijdag 16 december 2022 - 09:00 tot 12:00

naamloos_ontwerp_2.jpg

Marktconsultatie "Consumenten begeleiden naar lokale voeding"

Wie zoeken we?

Voor het project “Begeleiden van consument naar lokale voeding” nodigen we, samen met het Vlaams centrum voor Agro- en visserijmarketing (VLAM) en One Inch Whale, ondernemingen en organisaties uit om deel te nemen aan een digitale marktconsultatie. Hierin gaan we op zoek naar een marktonderzoeksopzet in een virtuele winkelomgeving die zo dicht mogelijk bij de shopper realiteit kan meten, met als doel het gebruik van lokale voeding te stimuleren. We richten ons enerzijds op bedrijven die ervaring hebben in het bouwen van een interactieve virtuele winkelomgeving. Daarnaast richten we ons op marktonderzoeksbureaus die ervaring hebben in het meten van shopper gedrag dat zo nauw mogelijk aansluit bij de werkelijkheid.

De marktconsultatie zal online plaatsvinden op vrijdag 16 december van 9u tot 12u.

Deelname is uiteraard gratis, maar inschrijving is verplicht. U kan dit doen door het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina in te vullen tot en met dinsdag 13 december.

Doel project

VLAM ondersteunt de Vlaamse landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding door gezonde, lokale en duurzame voeding bij de consument te promoten. VLAM heeft via onderzoek vastgesteld dat de consument een hoge intentie heeft om lokale voeding te kopen maar dit zich niet volledig vertaalt in het effectieve aankoopgedrag (de zogenaamde “Say-Do gap”).  De consument wil wel kiezen voor lokale voeding, maar die haalt diverse belemmeringen aan: beperkt aanbod, minder keuzevrijheid, aankoopgemak (winkelroutine), prijs en de moeilijkere herkenbaarheid. Vooral dit laatste blijkt een belangrijk aandachtspunt te zijn.

De problematiek wordt opgedeeld in 3 onderstaande onderzoeksvragen:

  1. Hoe kan de consument in het winkelpunt beter begeleid worden naar lokale voeding?
  2. Wat is er nodig om snel en helder te communiceren over lokale voeding?
  3. Hoe kan het aankoopgedrag naar lokale voeding beïnvloed worden?

VLAM wenst via een virtuele marktonderzoeksopzet een antwoord te geven op deze vragen. Er wordt een interactieve virtuele winkelomgeving opgebouwd die de realiteit van een winkelervaring zo dicht mogelijk moet benaderen.

In deze virtuele winkelomgeving zullen via exploratief marktonderzoek een aantal scenario’s uitgetest worden. Via een screening van de respondenten om hun profiel te bepalen, gevolgd door de winkelopdracht in de virtuele winkelomgeving, en afsluitend een na-evaluatie worden de mogelijkheden van de virtuele marktonderzoeksopzet geëxploreerd. Tijdens de winkelopdracht wil VLAM het shopper gedrag zo objectief mogelijk en zo realistisch mogelijk meten aan de hand van impliciete technieken zoals bv. eye-tracking voor het meten van aandacht.

Doel en aanpak marktconsultatie

Tijdens de marktconsultatie willen we de behoeften vanuit VLAM 'matchen' met oplossingen beschikbaar op de markt. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre ondernemingen oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van VLAM, en hoe innovatief, haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en schaalbaar deze oplossingen zijn.

Er wordt geen voorbereiding (in de vorm van presentaties, pitches of dergelijke) verwacht van de deelnemende bedrijven en organisaties.

Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het wel aangewezen om uw bedrijf te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke behoefte of gewenste functionaliteit.

De uitkomst van de marktconsultatie moet VLAM in staat stellen om met de vergaarde inzichten via één of meerdere overheidsopdrachten een virtuele winkelomgeving uit te bouwen en een aantal exploratieve marktonderzoeksscenario’s in deze omgeving aan te besteden.

Programma:

9:00 - 9:10 Verwelkoming & Introductie (PIO)
9:10 - 9:30 Doelstellingen project (VLAM)
9:30 - 10:30 Marktconsultatie, gemodereerd door One Inch Whale: de virtuele winkelomgeving
10:30 - 10:45 PAUZE
10:45 - 11:45 Marktconsultatie, gemodereerd door One Inch Whale: marktonderzoekscenario’s
11:45 - 12:00 WRAP UP

De marktconsultatie zal online en in het Nederlands plaatsvinden op vrijdag 16 december 2022 van 9u tot 12u.

De resultaten van de marktconsultatie zullen publiek beschikbaar gesteld worden via deze website. Om op de hoogte te blijven, kan u zich best abonneren op de PIO-nieuwsbrief.

Inschrijven

Deelname is uiteraard gratis, maar inschrijven is verplicht. U kan dit doen door het inschrijvingsformulier onderaan in te vullen tot en met dinsdag 13 december 2022.

Een paar dagen voor de marktconsultatie zal u de link toegestuurd krijgen om deel te nemen.

Registratieformulier

Ik ga ermee akkoord dat mijn in het inschrijvingsformulier verstrekte gegevens door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie worden verwerkt conform het Privacybeleid (te raadplegen op https://www.ewi-vlaanderen.be/contact/privacybeleid).

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Tom D'heygere

N-project Innovatieve overheidsopdrachten
Adviseur
+32 474 16 01 64