18 nieuwe projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector

Filter items
Nieuws
12 september 2019

Lokale publieke organisaties

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) heeft de lijst van 18 nieuwe projecten bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Met het programma – waarvoor Minister Muyters jaarlijks 5 miljoen euro per jaar vrijmaakt - probeert de Vlaamse overheid overheidsopdrachten meer in te zetten voor innovatie.

Veerle Lories, projectleider: “Uit de 29 voorstellen die de PIO-oproep in juni opleverde, hebben we 18 projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Opvallend is de sterke deelname vanuit lokale publieke organisaties zoals steden, gemeenten, provincies en intercommunales.”

Zo wil o.a. Stad Antwerpen in zijn 47 fonteinen sensoren en intelligente sturingen inbouwen, wil Stad Gent een alternatief financieringsmodel ontwikkelen voor betaalbare en kwalitatieve duurzame woningen en zal Mechelen zijn geschenkenbon digitaliseren.

Andere projecten gaan dan weer op zoek naar milieuvriendelijkere alternatieven voor betonnen sleufsilo’s, willen ouderen die last hebben van incontinentie meer comfort bieden of proberen nachtlawaai te verminderen d.m.v. technologie en nudging. 

Zelf geïnteresseerd om een project op te starten? Kom dan naar onze infosessie op 17 oktober in Muntpunt. Klik hier voor alle info

>> Klik hier voor overzicht van alle projecten met korte inleiding

>> Hieronder overzicht van alle nieuwe geselecteerde projecten

Overheidsaankopen

Vlaanderen besteedt jaarlijks 30 tot 40 miljard aan overheidsaankopen. PIO wil overheidsaankopen heroriënteren. Naar innovatieve oplossingen. Naar nieuwe producten en diensten, maar evengoed nieuwe manieren van werken of organiseren.

Veerle Lories: “Het programma spoort aan om ook onderzoek en ontwikkeling aan te kopen. Of om producten of diensten aan te kopen die nieuw zijn op de markt en nog validatie vereisen.”

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 60 innovatieve overheidsopdrachten die na vier oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd.

>> De volledige lijst vind je hier

Organisaties van de Vlaamse publieke sector die zelf met innovatieve ideeën rondlopen kunnen tegen 13 december hun ideeën indienen bij het PIO-team via www.innovatieveoverheidsopdrachten.be/oproep

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946