'Eating Pudding' met PIO op het Werkcongres Innovatiegericht Inkopen van PIANOo

Filter items
Nieuws
18 november 2022
An Schrijvers (foto) en Corien Struijk wezen op de meerwaarde van testen bij innovatieve overheidsopdrachten (c) Maurice Van Rooijen

"The real worth, success or effectiveness of something can only be determined by putting it to the test [proof] by trying or using it, appearances and promises aside - just as the best test of a pudding is to eat it.

Op 3 november 2022 nam PIO deel aan het 'Werkcongres Innovatiegericht Inkopen' van onze Nederlandse collega's van PIANOo op de Jaarbeurs in Utrecht. De presentatie van PIO, getiteld 'The Proof of the Pudding is in the Eating. Test voor je gunt!' kende veel bijval.

Aan de hand van één van onze PIO-projecten, met name 'Het meten van deformaties bij bruggen via InSAR' geïnitieerd door het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), hebben An Schrijvers en Corien Struijk gewezen op de meerwaarde van testen bij innovatieve overheidsopdrachten. Als er heel veel variatie is qua maturiteit van oplossingen en leveranciers, blijkens een marktconsultatie, is het zinvol om eerst een test op kleinere schaal in de vorm van een Proof of Concept te laten uitvoeren door diverse leveranciers met diverse oplossingen in parallel, alvorens je de grotere opdracht gunt. Zo niet, dreig je de verkeerde leverancier met de verkeerde oplossing te kiezen, die misschien beter lijkt ‘op papier’ (o.b.v. zijn offerte en toelichting), maar in realiteit zijn beloftes niet kan waarmaken.

In de case die we hebben voorgesteld in Utrecht zijn de ingenieurs van MOW ervan overtuigd dat we dankzij de vier parallelle proof-of-concepts die uitgevoerd werden tijdens de onderhandelingen, dus nog vOOr gunning van de hele opdracht, de beste leverancier en oplossing hebben kunnen kiezen. “Als het met hen [de winnaar] niet lukt, dan had het zeker niet met de andere leveranciers gelukt”.

De grotere opdracht is momenteel in uitvoering. We zullen jullie op de hoogte houden van de resultaten. 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Christophe Veys

Senior beleidsadviseur