Europese richtsnoeren voor innovatieve overheidsopdrachten geactualiseerd

Filter items
Nieuws
29 juni 2021

De Europese Commissie heeft haar richtsnoeren voor innovatieve overheidsopdrachten geactualiseerd op basis van opgedane ervaring en verworven inzichten. De richtsnoeren verduidelijken het concept van innovatieve overheidsopdrachten, geven concrete voorbeelden en reiken praktische instrumenten aan waarmee aanbestedende overheden aan de slag kunnen om nieuwe oplossingen aan te kopen voor hun uitdagingen. 

De belangrijkste toevoegingen ten opzichte van de vorige versie uit 2018 betreffen: 

 • de voorafgaande marktconsultatie,
 • de aansluiting op het innovatie-ecosysteem,
 • intellectuele eigendomsrechten,
 • het innovatiepartnerschap, en
 • staatssteun.

De richtsnoeren zijn erg gedetailleerd, dit om een zo breed mogelijk professioneel publiek te bereiken (inkopers, beleidsmakers en leveranciers). ook degenen die al veel weten over innovatieve overheidsopdrachten zullen nog nuttige verwijzingen naar recente initiatieven en voorbeelden vinden.

PIO informeert je hier over Europese initiatieven aangaande innovatieve overheidsopdrachten.  

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Maak kennis met drie nieuwe PIO-projecten

  1 juli 2021

  Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) heeft 3 nieuwe projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. 

 • Openstaande opdracht: kandidaatstelling voor bouw Golfgoot

  29 juni 2021

  In het kader van het project de nieuwe golfgoot voor experimenteel schaalonderzoek zoeken we geschikte kandidaten voor de bouw van de golfgoot. De opdracht verloopt via een mededingingsprocedure met onderhandelingen. 

 • Terugblik inspiratiesessie 'Artificiële Intelligentie'

  24 juni 2021

  Op donderdag 10 juni organiseerden we een webinar voor al wie wou kennismaken met het onderzoeksprogramma van het Vlaamse beleidsplan Artificiële Intelligentie. Meer dan 120 geïnteresseerden uit diverse overheidsorganisaties namen deel. 

 • Opportuniteiten voor innovatieve overheidsopdrachten binnen 'Horizon Europe'

  24 juni 2021

  "How to prepare a successful innovation procurement proposal for Horizon Europe?", dat was de titel van een webinar georganiseerd door de Europese Commissie, waarin in detail de mogelijkheden aan bod kwamen voor cofinanciering (van 50 tot 100%) van innovatieve overheidsopdrachten in Europese context voor de komende twee jaar. 

 • Eindrapport voortraject ‘Mobiel Brandweer Informatie Centrum (MobiBIC)’ beschikbaar

  15 juni 2021

  Het eindrapport over het voorbereidingstraject en de marktconsultatie van het project ‘Mobiel Brandweer Informatie Centrum (MobiBIC)’ van Brandweer Zone Antwerpen (BZA), en begeleid door Addestino is nu beschikbaar.