Incontinentiezorg 2.0 in de kijker op ICT4Care colloquium

Filter items
Nieuws
28 maart 2023

fotoICT4Care

 

Op 28 maart 2023 hebben Filip Vandaele van Zorg-Saam en An Schrijvers van PIO de resultaten van 'Incontinentiezorg 2.0' toegelicht op het 26e ICT4care colloquium in Affligem.

Op dit  jaarlijks congres worden bruggen geslagen tussen de Vlaamse zorgsector en de ICT-wereld. Meer dan 800 deelnemers tekenden present. 

Bij de introductie van ICT in de zorg is het cruciaal om de mens centraal te stellen, zo bleek uit presentatie van Filip en An 'Slimme luier. Incontinentiezorg 2.0. Een gamechanger voor de bewoners en het zorgpersoneel van wzc Zorg-Saam'. Door het zorgpersoneel van bij het begin te betrekken in het verhaal, zorgvuldig te luisteren naar hun wensen en noden en die centraal te stellen gedurende het hele innovatietraject, creĆ«er je draagvlak voor de - soms lastige - veranderingen op de werkvloer die met elke nieuwe technologie gepaard gaan. Die veranderingen worden dan door iedereen in de organisatie voortgestuwd, verspreid en gedeeld, ook in erg drukke periodes (zoals Covid) of wanneer de technologie het in het begin eens laat afweten. Zorg-Saam heeft de verantwoordelijkheid voor de praktische organisatie van de piloten bewust op het laagst mogelijke niveau gelegd, met name bij de zorgkundigen. Zo werd de 'slimme luier' helemaal 'hun kindje'. Tegelijkertijd werden ze niet aan hun lot overgelaten maar konden ze op elk moment - via zgn. 'korte lijnen' - bijkomende ondersteuning inroepen van hun leidinggevenden of van de leveranciers. 

De presentatie werd zeer positief onthaald.    

Lees in onze Gids meer over het nut van behoefteanalyses in voorbereiding op een innovatie-aankoop en hoe je hierbij alle eindgebruikers en stakeholders best betrekt. Aandachtig luisteren naar hun wensen en grieven - de sleutel voor succes in elk innovatietraject.  

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?