Innovatieve koelende kledij helpt atleten warm weer in Tokio te trotseren

Filter items
Nieuws
19 mei 2021

Innovatie

(c) Belga Image

Innovatieve koelkledij, die de lichamen van atleten afkoelt tijdens het sporten, moet de Belgische olympiërs helpen de warmte in het Japanse Tokio te trotseren. Samen met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) liet Sport Vlaanderen deze koelkledij ontwikkelen door een consortium van zes instanties.

"De ontwikkeling van koelkledij voor onze olympiërs, met de steun en begeleiding van PIO is een schitterend voorbeeld van innovatie", zegt minister van Innovatie Hilde Crevits. "Tijdens de Olympische Spelen kan iedere honderdste van een seconde, iedere centimeter, ieder punt voor het verschil zorgen tussen winst en verlies. In de vochtige hitte van Tokio telt elk detail, ook de kledij voor en na de competitie."

"Met de innovatieve koelkledij forceren we eerst een doorbraak in de Vlaamse topsport, die vervolgens ook daarbuiten nuttig toegepast zal kunnen worden. Geïnteresseerde sportfederaties zullen de kledij kunnen aankopen, maar de technologie kan potentieel ook ingang vinden in andere technische kledij, bijvoorbeeld in de medische sector."

>Bekijk hier het verslag op Sporza.be

Overheidsopdracht

In 2017 al startte Sport Vlaanderen met de zoektocht naar de juiste partners om goed voorbereid naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio te gaan. Omdat de klimaatomstandigheden zo uitdagend zijn, ging Sport Vlaanderen in zee met het PIO. Dat verzorgde vanuit het departement Innovatie de voorstudie, ter waarde van 35.000 euro.

De innovatieve overheidsopdracht betreft de ontwikkeling en validatie van innovatieve koelkledij voor topsporters op vraag van het agentschap Sport Vlaanderen. De opdracht werd gegund aan een consortium van bedrijven en een kennisinstelling, getrokken door Flanders' Bike Valley: de projectnaam luidt Cold2Gold. Zij zochten oplossingen om zowel de hoge temperatuur als de hoge vochtigheidsgraad het hoofd te bieden.

Bioracer focust op het textiel (truitjes zoals de ijsvesten en de intercoolertops) in samenwerking met Devan Chemicals (coating op de wedstrijdshirts die zweetopname bevordert), Naqi op bijkomende koelingstechnieken (een spray die de koudereceptoren op de huid triggert) en Inuteq zocht naar een oplossing voor koeling voor, tijdens en na de prestatie (koelende elementen met PCM-packs voor in de ijsvesten en de zemen van de intercoolertops). De Vrije Universiteit Brussel verzorgt de tests.

De overheidsopdracht voor de ontwikkeling van de prototypes van de koelkledij werd toegewezen aan Flanders’ Bike Valley voor de som van 266.853 euro. Concreet werd vanuit PIO 50% of 133.426,6 euro van de overheidsopdracht van agentschap Sport Vlaanderen gecofinancierd.

> Klik hier voor het volledige persbericht

 

(c) Belga Image

 

Zelf ook innoveren?

Wil je als publieke organisatie via overheidsopdrachten ook een innovatieve oplossing laten ontwikkelen en valideren? Dan ben je bij ons, Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO), aan het goede adres. We kunnen je begeleiding en cofinanciering bieden.  

Op dit ogenblik begeleiden we meer dan 70 innovatieve overheidsprojecten (bekijk ze hier) en werken we samen met meer dan 50 innoverende overheidsorganisaties (bekijk ze hier).

We selecteren de projecten via jaarlijkse open oproepen met een indiendatum in het voorjaar en één in het najaar. Deze oproepen staan open voor alle thema's en domeinen.

Bekijk zeker ook onze brochures voor overheid en ondernemingen

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

An Schrijvers

Senior beleidsadviseur
+32 486 35 43 99

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946