Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de eerste 11 goedgekeurde projecten van 2020

Filter items
Nieuws
1 maart 2020

'Slimme innovatie'

Voorrang geven aan brandweervoertuigen. Satellietbeelden gebruiken voor het dagelijks beheer van de bruggen in Vlaanderen. Het zijn 2 voorbeelden van 11 projecten die zijn geselecteerd in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits maakt voor deze projecten 5 miljoen euro vrij.

“Niet alleen de bedrijven, maar ook de overheid kiest voor innovatie om tot een betere dienstverlening te komen”, zegt minister Crevits.

Mobiliteitsprojecten

In het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) werden uit 20 voorstellen 11 projecten geselecteerd. Opvallend is het sterke aandeel aan mobiliteitsprojecten van zowel de stad Antwerpen als vanuit het departement en de agentschappen van het domein Mobiliteit en Openbare Werken.

Zo is er het project ‘Fast Forward’ dat prioritaire voertuigen (van de brandweer) vlotter door het verkeer wil laten rijden en groen geven aan verkeerslichten zodat er minder risico’s zijn op aanrijdingen en de doorstroming van de bussen van De Lijn wil verbeteren.

De stad Antwerpen wil een platform opzetten dat gegevens verzamelt en opvolgt en burgers en bedrijven aanspoort om hun mobiliteitsgedrag duurzaam te wijzigen.

Een ander project wil nagaan of radar satellietbeelden ingezet kunnen worden in het dagelijks beheer van bruggen en het sneller detecteren van problemen die mogelijk een risico vormen. Er wordt ook onderzocht of er met behulp van artificiële intelligentie waarschuwingen kunnen worden gegeven over de preventieve noodzaak aan onderhoud van sluizen. Als proefproject wordt de sluis van Evergem voorgesteld.

Andere projecten willen dan weer:

 • de mogelijkheden exploreren voor het automatisch opmeten en in beeld brengen van de toegankelijkheid van gebouwen;
 • artificiële intelligentie inzetten om o.a. sneller energiebesparingspotentieel te detecteren bij overheidsgebouwen;
 • een klimaat-neutrale stal voor pluimvee-onderzoek

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Vanuit de Vlaamse overheid moedigen we bedrijven aan om te innoveren. Maar als overheid moeten we dat ook doen. Daarvoor dient PIO. Het programma spoort aan om vanuit de Vlaamse overheid producten of diensten aan te kopen die nieuw zijn op de markt en nog verder onderzoek vereisen. De geselecteerde projecten kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit, veiligheid en een efficiënter beheer van bruggen en sluizen.”

Zelf een innovatief idee?

Loop je als organisatie van de Vlaamse publieke sector zelf met innovatieve ideeën rond? Dien dan je project in bij PIO.

De eerstvolgende deadline is 14 mei. Later dit jaar volgt dan nog een tweede indienmoment.

>> Alle info over de oproep vind je hier

Voorbeeld

Europa noemde het “Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten” eerder al een voorbeeld voor andere regio’s en federale overheid (zie hier)

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 70 innovatieve overheidsopdrachten die na vijf oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd.

>> De volledige lijst vind je hier

>> Alle info over de volgende oproep vind je hier

Overzicht 11 geselecteerde projecten

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946

Meer nieuws

 • Opdracht voor evaluator van piloten rond 'slimme luiers' voor Incontinentiezorg 2.0

  30 september 2020

  Samen met vzw Zorg-Saam ZKJ zijn we op zoek naar een evaluator voor piloten rond 'slimme luiers' voor ons project 'Incontinentiezorg 2.0' in woonzorgcentra. De offertes worden verwacht tegen 27 oktober 2020. Een online infosessie bij het bestek is voorzien op 9 oktober 2020 in de namiddag. Inschrijving is verplicht. 

 • Aangepaste indiendatum opdracht 'Online platform voor opvoedingsbegeleiding'

  8 september 2020

  CKG De Schommel heeft op e-notification de opdracht voor de realisatie van een online platform voor ouders met opvoedingsvragen bekendgemaakt. De periode voor indienen van kandidaturen werd verlengd tot maandag 5 oktober 2020 -10.00u. 

 • Eindrapport 'Hergebruik van bouwmaterialen stimuleren' beschikbaar

  21 augustus 2020

  Het eindrapport van het voortraject van het project 'Hergebruik van bouwmaterialen stimuleren' in samenwerking met Het Facilitair Bedrijf is nu beschikbaar.

 • Nieuwe opdracht: kwaliteit bermgras

  10 augustus 2020

  De projectpartners van het project "Bermgras als grondstof voor de productie van papier" hebben een opdracht gelanceerd voor kwaliteitsmetingen van bermgras. De offertes dienden voor vrijdag 28 augustus, 14u00 ingediend te zijn.

 • Eindrapport Smart Sporting Cities beschikbaar

  13 juli 2020

  Het eindrapport voor het project 'Smart Sporting Cities' in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Stad Leuven is beschikbaar. In dit rapport brengt Addestino verslag uit over het voorbereidingstraject.