Langste composietbrug ter wereld in Brugge

Filter items
Nieuws
28 februari 2019

Dubbele primeur

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv plaatste deze week de eerste van twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen naast de Canadabrug in Brugge. De bestaande houten bruggen waren erg beschadigd en worden vervangen door nieuwe exemplaren uit composiet.

Het gaat om een dubbele primeur. Het is de eerste fietsbrug in Vlaanderen van deze omvang in glasvezelversterkte kunststof en het is meteen de langste composietfietsbrug uit één stuk ter wereld.

Innovatieve overheidsopdrachten

De vervanging van de fiets- en voetgangersbruggen gebeurt in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid ondersteunen het project.

Het project is één van de bijna 50 innovatieve overheidsopdrachten die we begeleiden.

>> Bekijk ze hier allemaal

Technisch hoogstandje

De nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen zijn gemaakt uit composiet. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. Bovendien gaat composiet langer mee en vraagt het materiaal weinig onderhoud.

Met een lengte van 42 meter elk worden het de langste composiet fietsers-en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 meter.

Proefproject

De composietbruggen in Brugge zijn een proefproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen. De bruggen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren.

In de tweede fietsers- en voetgangersbrug worden er sensoren geplaatst. De Vlaamse overheid hoopt met behulp van deze sensoren veel bij te leren over het ontwerp en het gedrag van deze bruggen, zodat er in de toekomst meer gewerkt kan worden met composietmaterialen.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Corien Struijk

Senior beleidsadviseur
02-432 42 87

Meer nieuws

 • LV-AgriLens gelanceerd

  24 januari 2023

  In januari 2023 heeft het departement Landbouw en Visserij de app "LV-AgriLens" gelanceerd. De app is het resultaat van het PIO-traject dat het departement startte in 2017. Aanvankelijk was het de bedoeling om met satellietdata aan landbouwmonitoring te doen. Maar waarom een omweg langs de ruimte? Landbouwers kunnen toch zelf met hun smartphone beelden nemen van hun velden en gewassen? Zo werd geopperd tijdens de marktconsultatie die plaatsvond op 8 mei 2018. Het concept voor de app was geboren. De app stelt landbouwers in staat om hun bedrijfsdossier te vervolledigen. Daarnaast kunnen landbouwers er ook essentiële informatie over hun velden op raadplegen. 

 • Netwerksessie “Innovatieve overheidsopdrachten: hoe doe je dat?”

  22 december 2022

  Het Kennisnetwerk Overheidsopdrachten van het Facilitair Bedrijf organiseert i.s.m. PIO op vrijdag 20 januari 2023 van 9.30 tot 12.30 uur een netwerksessie over innovatieve overheidsopdrachten en innovatiegericht aankopen. Met deze netwerksessie willen we je inlichten over de werking en dienstverlening van PIO én de praktijkervaringen en kennis die PIO heeft opgebouwd inzake innovatieve overheidsopdrachten met je delen a.d.h.v. concrete PIO cases.

 • Onze allerbeste wensen!

  17 december 2022

  Bedankt aan alle PIOniers voor een boeiend en inspirerend 2022!
  Ook in 2023 willen we samen met jullie "sneller en slimmer innoveren". Onze allerbeste wensen.
  Feestelijke groeten,
  An, Astrid, Corien, Christophe, Linda, Piet, Tim, Tom en Veerle

 • Webinar "Innovatieve Overheidsopdrachten" (door VVSG i.s.m. PIO)

  16 december 2022

  Op dinsdag 24 januari 2023 (van 14u tot 15u30) organiseert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) i.s.m. PIO het webinar "Innovatieve Overheidsopdrachten" .  Kom alles te weten over de PIO open oproep 2023 (indiendatum 23 maart 2023) en laat je inspireren door concrete PIO cases. 

   

 • Maak kennis met de drie nieuwe PIO-projecten

  7 december 2022

  Maak kennis met de drie nieuwste PIO-projecten. Ze geven aan hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.