Nieuwe opdracht: Bouw van een circulaire biogrondstoffenhub

Filter items
Nieuws
16 februari 2023

Met het project Circulair Ecogrondstoffenhub wenst ILvA de composteringssite in Schendelbeke om te vormen tot een circulaire ecogrondstoffenhub. Concreet beoogt ILvA de omzetting van houtachtig materiaal naar biochar en warmte. De warmte die vrijkomt zal ingezet worden voor droogtoepassingen van bijvoorbeeld houtsnippers, vezels, .... Het geproduceerde biochar kan gebruikt worden als o.a. bodemverbeteraar.

ILvA heeft nu de opdracht gelanceerd voor de ontwikkeling van de pilootinstallatie voor de pyrolyse van de houtige fractie/zeefoverloop van de compost naar biochar (hoofdproduct) en thermische droogtoepassing. Belangrijke uitdaging is de heterogene samenstelling en afmeting van deze houtige fractie, die ook kan variëren volgens de seizoenen. 

De opdracht werd grondig voorbereid o.a. via een marktconsultatie. De resultaten van deze voorbereiding zijn beschikbaar op de PIO-website.

De ontwikkeling van de pilootinstallatie zal via een innovatiepartnerschap verlopen. Dat betekent dat de opdracht in verschillende fases zal verlopen:

 1. Selectiefase: de selectieleidraad werd op 15 februari 2023 gepubliceerd op e-Notification.
 2. Offertes en onderhandelingen
 3. Onderzoek en ontwikkeling:
  1. Analyse – Houtige fractie omzetten tot kwaliteitsvolle biochar en voorstel tot droogtechnieken in functie van houtsnippers en vezels
  2. Ontwerp van de totale pilootinstallatie
  3. Aanbod en constructie van de pilootinstallatie
  4. Operationalisering / Testfase
  5. Commerciële fase en onderhoud

De selectieleidraad is beschikbaar via e-Procurement. Kandidaatstelling worden verwacht ten laatste op 20 maart 2023 om 10u, via e-Tendering. 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Corien Struijk

Senior beleidsadviseur
02-432 42 87