Paardenmarkt: eindrapport marktconsultatie beschikbaar

Filter items
Nieuws
21 december 2019

Begin oktober verzamelden in Brussel een honderdtal nationale en internationale experts om de mogelijke opties te bespreken hoe een kleine hoeveelheid munitie  van de zandbank ‘De Paardenmarkt’ veilig en efficiënt kan worden opgediept.

>> Bekijk hier het PIO-project in detail

Het eindverslag van de marktconsultatie (in het Nederlands) en een samenvatting (in het Engels) zijn hieronder beschikbaar.

PDF icon eindverslag_-_pio_munitieopruiming.pdf

PDF icon executive_summary_-_pio_munitieopruiming.pdf

MOW Maritieme Toegang beraadt zich nu over mogelijke vervolgstappen richting beoogde test. Een piste waaraan alvast wordt gedacht, is de opzet van een 'replicasite' met inert materiaal ('lege obussen') waarin (nieuwe) technologieën voor monitoring, detectie, ophaling, … kunnen worden uitgetest zonder explosierisico's die er hoe dan ook zijn op de 'echte' Paardenmarktsite.

In parallel (en buiten het PIO) lopen (verder) initiatieven om de Paardenmarktsite zelf verder in kaart te brengen (o.a. het SBO-project 'Dumpsites of munitions: Integrated Science Approach to Risk and Management [DISARM]' van het Vlaams Instituut voor de Zee [VLIZ]), wat ook belangrijk is om de replicasite zo accuraat en representatief mogelijk op te zetten.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Erwin Dewallef

Senior beleidsadviseur
02-553 60 06