Rapport voortraject 'Automatisch oplaadsysteem voor elektrische vaartuigen' beschikbaar

Filter items
Nieuws
10 mei 2023

 

De uitdaging 

In juni 2021 heeft Vloot (Maritieme Dienstverlening en Kust) een eerste volledig elektrische veerboot 'Raveel ontmoet Ensor' in de vaart gebracht.

De 'Raveel ontmoet Ensor' heeft een autonomie van ongeveer drie uren varen aan cruisesnelheid. Dat betekent dat de boot gedurende drie uren enkel op batterijen kan varen. Dat is niet voldoende om een volledige dag te overbruggen. Daarom laadt de veerboot per drie tot vier vaarten bij tijdens het in- en uitstappen van de passagiers aan de Oosteroever. De laadtoren (pantograaf) bevindt zich op een drijvend ponton aan de Oosteroever van Oostende. Het tussentijds laden is niet mogelijk bij bepaalde waterdeining of slechte weersomstandigheden (forse wind), de dieselgenerator wordt in dit geval ingeschakeld.

Samen met PIO gaat Vloot op zoek naar een innovatieve oplossing om het laden van de veerboot te verzekeren in alle omstandigheden (cf. waterdeining en forse wind).

Voorbereiding 

Samen met de collega's van DAB Vloot hebben we in september 2022 Billowy BV aangesteld om de aankoop mee voor te bereiden. Een eerste overleg met het kernteam vond plaats op 30 september 2022. 

Qua behoefteanalyse kon Billowy voortbouwen op de kennis en inzichten die DAB Vloot al eerder had verworven. Billowy heeft deze inzichten kritisch gevalideerd i.s.m. DAB Vloot. 

Qua marktanalyse, heeft Billowy eerst het huidige marktaanbod in kaart gebracht, inclusief een lijst van mogelijk geïnteresseerde spelers. Deze lijst werd in samenspraak met DAB Vloot gevalideerd. Vervolgens heeft Billowy een selectie van geïnteresseerde spelers uitgenodigd, waarna individuele gesprekken (consultaties) plaatsvonden tussen Billowy en de geïnteresseerde spelers over de uitdaging van Vloot. Sommige van deze gesprekken vonden plaats in het bijzijn van de collega's van DAB Vloot en PIO. 

Rapport

Billowy heeft de verworven inzichten (uit de behoeftevalidering en marktanalyse en marktconsultatie) gebundeld in een eindverslag. Dit werd begin mei 2023 opgeleverd. Het is hier te vinden. Het is geschreven in het Nederlands maar bevat ook een Engelstalige samenvatting:

PDF icon Rapport_Voortraject_AutomatischOplaadsysteemElektrischeVaartuigen_10mei2023

Bestek

Samen met DAB Vloot bekijken we in de maanden juni-oktober hoe we deze inzichten kunnen vertalen naar een bestek. We hopen dit in het najaar van 2023 te kunnen publiceren. 

Lees hier meer. 

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?